De 5 leukste familiespellen voor het hele gezin

familie spelletjes

In deze blog deel ik de 5 leukste familiespellen met je. Spelletjes doen met het gezin of familie kan soms lastig zijn. De ene vind het ene spel niks en de ander het ander niet. Het is soms daarom heel moeilijk te kiezen welke spellen de leukste zijn voor de hele familie. Zelf heb ik een mooi rijtje met leuke spelletjes gemaakt waar je allemaal plezier aan kunt hebben. 

PIN IT

leukste familiespellen

Keer op keer 2

Wat is het spel?

Keer op keer 2 is een nieuwe variant op het originele dobbelspel Keer op Keer. Het is een spel waar je zo veel mogelijk punten moet behalen. Iedereen speelt tegelijk in het spel. Je kunt het spel van 1-6 spelers spelen. Het is een tactisch dobbelspel wat in het begin iets lastiger kan zijn. Maar als je eenmaal een keer hebt gespeeld en de spelregels kent is het ontzettend leuk. Het lijkt in de basis ook veel op de normale Keer op Keer. 

Spelregels keer op keer 2

Net als bij Keer op Keer gaat het bij dit spel er ook om zoveel mogelijk punten te halen. 1 iemand dobbelt en mag een keuze maken uit 2 dobbelstenen, een kleur en een cijfer (of een 1 bonus dobbelsteen). De actieve speler pakt dan deze dobbelstenen weg, daarna kiezen de andere spelers uit de overgebleven dobbelstenen. De eerste 3 rondes mag iedereen nog uit alle dobbelstenen kiezen. Je begint net als bij keer op keer in de middelste rij met kruisjes zetten. Stel je kiest 3 roze dan mag je 3 kruisjes zetten vanaf het midden. Wanneer je al meerdere kruisjes hebt mag je ook aangrenzende vakjes in die kleur aankruisen. Je hebt bij keer op keer 2 verschillende bonussen. Deze speel je vrij door een rij als eerste vol te hebben. Of door een vakje te kruisen met een boxje erin. Je kunt meer spelregels hier lezen.

 

Dobbel zo clever

Wat is het spel?

Misschien ken je het spel Clever wel al. Dobbel Zo Clever is een variatie om het dobbelspel Clever. Het spel Clever is een tactisch dobbelspel wat in het begin wat moeilijker kan zijn. Als je eenmaal de spelregels kent en het een paar keer gespeeld hebt is het onwijs leuk. Het is een spel wat allemaal tegelijk gespeeld word. Je kunt het spelen van 1 tot 4 spelers. 

Spelregels Dobbel Zo Clever

Bij Dobbel Zo Clever heb je dus meerdere spelregels. Allereerst dobbelt 1 iemand deze persoon mag in totaal 3x dobbelen. Elke worp mag je een keuze maken met 1 dobbelsteen. Bijvoorbeeld een roze 6. Deze kan je dan invullen bij het eerst roze vakje. Kies je bijvoorbeeld voor een gele 5 dan mag je in het gele vak het cijfer 5 omcirkelen. Heb je daar al een cirkel staan dan mag je een kruisje zetten. Voor de kruisjes krijg je punten, met de cirkels kun je bonussen vrijspelen. Zo heeft iedere kleur dus zijn eigen manier om punten te verdienen. Wie de meeste punten heeft aan het einde wint. Meer weten over de spelregels kijk dan hier.

 

Leukste familiespellen

Pim Pam Pet

Wat is het spel?

Het Pim-pam-pet spel bestaat al zeker enige tijd en komt uit Duitsland. Dit spel is zeker een van de leukste familiespellen. Het is een redelijk simpel spel wat met de familie gespeeld kan worden. Je kan het spelen met 2-10 personen en is 8+. Het spel kan gespeeld worden in teams, met zijn 2en of ieder voor zich. 

Spelregels Pim Pam Pet

Je speelt pim pam pet door spelers in 2 groepen te verdelen. De spelleider draait het bovenste kaartje om en leest 1 vraag voor. Dan draait hij de draaischijf en roept de letter die zichtbaar word. De spelers moeten zo snel mogelijk antwoord geven die begint met de gedraaide letter. Heb je een fout antwoord dan geef je het kaartje aan het andere team. Hebben 2 spelers tegelijk het goede antwoord dan draait de speelleider nogmaals de draaischijf. De groep met de meeste kaartjes heeft gewonnen.

Lees hier nogmaals de spelregels

 

Kaartspel Solo

Wat is het spel?

Solo is een van mijn favoriete kaart spelletjes en lijkt op UNO. Dit spel is mijn favoriete van de leukste familiespellen. Het heeft echter wel iets meer spelregels dan UNO. Maar dat maakt het nog uitdagender en spannender. Je kunt het spelen met 2-10 spelers en vanaf 6 jaar. 

Spelregels kaartspel Solo

Net als Uno draai je de eerste kaart om van de middelste stapel. Iedere speler krijgt een x aantal kaarten. Dit zie je in de spelregels. Je wilt dan zo snel mogelijk al jouw kaarten kwijt raken. Wanneer je nog 1 kaart hebt roep je ipv uno, solo. Als je dit niet hebt gezegd moet je 2 kaarten afpakken. Wat Solo zo leuk maakt is de aantal actie kaarten die erin zitten. denk aan 2 kaarten pakken, 4 kaarten pakken, spelrichting wisselen, alle kaarten doorgeven, 2 kaarten cadeau geven, een beschermingskaart en jouw kaarten ruilen met een ander. Daarnaast kun je ook nog als je niet aan de beurt bent exact dezelfde cijferkaart opgooien.

Heb je 3 dezelfde nummer kaarten dan mag je die in je beurt in een keer opgooien. Je speelt tot de 500 punten of tot wanneer je wilt en degene met de minste punten van alle rondes wint.

 

Keezen bordspel

Wat is het spel?

Keezen lijkt in de basis heel erg op mens erger je niet. Ipv dobbelstenen gebruik je bij Keezen kaarten. Met deze kaarten kun je stappen vooruit zetten of andere pesten in jouw beurt. Het spel kan gespeeld worden met 3 tot 8 personen. Je hebt Keezen met kaarten van een kaartspel, maar ook met echte spelkaarten. Wij hebben zelf de variant met echte speelkaarten. 

leukste familiespellen

Spelregels Keezen bordspel

De spelregels van keezen zijn eenvoudig. Je moet met je team zorgen dat je het eerste de pionnen binnen hebt staan. In het begin kies je als team een kleur. Je bent een team met degene diagonaal tegenover je. Heeft 1 van de 2 zijn pionnen binnen? Dan speel je verder met de pionnen van je teamspeler. Je moet in het begin een opzetkaart hebben. Heb je die niet en staan er geen pionnen op het bord dan gaan al je kaarten naar het midden en speel je een ronde niet mee. Je hebt ook een 7 kaart, hiermee mag je je stappen verdelen over 2 pionnen. Verder heb je simpele cijferkaarten, een 4 stappen achteruit kaart.

 

Dit zijn de leukste familiespellen die ik voor nu ook heel graag speel. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke spelletjes om te ontdekken. 

Share:

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie