Waarom een automaat rijbewijs mijn beste keus ooit was 

automaat lessen

Een automaat rijbewijs. Dat is niet iets wat ik in het begin dacht te gaan halen. Maar toen begon ik met rijlessen. Dat is iets wat ik heel lang had uitgesteld. De meeste kunnen niet wachten tot ze mogen beginnen maar ik, ik moest er niet aan denken. Ik had meerdere redenen waarom ik niet wilde beginnen met rijles. Een daarvan was angst, angst voor op de weg, voor anderen op de weg maar ook om in een voertuig te rijden. Misschien ook een beetje bang voor het onbekende. Toen ik 20 was, had ik pas serieus gezocht naar een rijschool. Ik had gezegd dat als ik klaar was met mijn examens, ik dus zou beginnen. Dus ik belde de rijschool op en maakte de 1e afspraak.

automaat rijles

De dag van mn 1e autorijles

Toen brak de dag van de 1e rijles aan. Ik was mega zenuwachtig en keek er ook een beetje tegenop. Zelf ben ik gewoon niet van dingen die ik eng vind, dus ik sprong echt geen gat in de lucht om te beginnen. Ik weet nog goed dat ik buiten stond te wachten en daar kwam de rijinstructeur aanrijden. Het was wel een mooie auto, een witte Volkswagen Polo. Dus na even hallo gezegd te hebben stapte ik in. We reden een stukje voordat hij me van alles uit ging leggen. Toen mocht ik zelf achter het stuur gaan zitten en reed ik op buiten wegen. 

Na die eerste rijles kwam ik wel blij en opgelucht thuis. Het ging op zich wel goed en viel mee. Voor de tweede rijles had ik al minder spanning.

Na een aantal autorijlessen

Maar naar wat rijlessen begon ik er steeds meer tegenop te kijken. Ik liet de auto afslaan, deed veel dingen fout. Zo kon ik wel schakelen maar vergat ik te kijken of te remmen. Ik was met het een bezig, en niet met het andere. Het voelde chaotisch, ik had er geen zin meer in. Dus een rijles vertelde ik dit tegen m’n rijlesinstructeur. We gingen daarna toch een stukje rijden en ik kwam wel weer beter terug.

Geen rijlessen Corona break

Op een dag kregen we bericht dat alle rijscholen dicht moesten en ik niet mocht lessen. Je kunt het al raden, ik was opgelucht, blij dat ik daar niet meer aan hoefde te denken. Want ondanks het gesprek kwam de angst om te rijlessen toch terug. De corona beperkingen waren voor een paar maanden.

Keus voor een automaat rijbewijs

Tijdens de maanden dat ik niet mocht rijlessen, heb ik het er met veel mensen over gehad. Toen kwam ik op het idee om automaat lessen te proberen. Maar omdat ik bang was, heb ik nog een tijd gewacht (toen we weer mochten rijlessen) met het sturen van dat mailtje naar de rijschool voor automaat rijlessen. Op een gegeven moment kwam ik een rijschool tegen, die gespecialiseerd is in rijles met faalangst. Ik stuurde haar een berichtje en we hebben even gebeld en de eerste afspraak gemaakt. Het gesprek voelde al gelijk goed en ik was opgelucht.

1e rijles automaat rijschool

Toen was het zo ver, ik werd opgehaald door mijn nieuwe rijschool. We maakten kennis en ze legde wat uit over de auto, de lessen etc. De auto was een mooi gekleurde Renault Clio. Ik mocht eigenlijk na de uitleg meteen wegrijden, dit ging al een stuk makkelijker dan het ooit was geweest. Voordat ik het wist, kon ik ineens echt hele stukken rijden, die eerder niet lukte. 

En het mooiste was dat ik met plezier rijlessen had. Ze legde het goed uit en we hadden ook nog leuke gesprekken over van alles en nog wat. Door corona hebben we op een gegeven moment het eindexamen alvast gepland en zijn we mij gaan voorbereiden tot het zo ver was.

De dag van het eindexamen

Voor het eindexamen was ik MEGA zenuwachtig. Ik mocht wel al in de ochtend wat ik zelf heel fijn vind. Ze kwam me ophalen, ik stapte in en ademde diep uit. Daarna reed ik aan naar Mierlo. Dat is de plek waar in mijn gebied het CBR gebouw zat. Mijn examen was een faalangst rijexamen omdat ik van mezelf wist dat ik heel zenuwachtig kon worden. Ik ontmoette mijn rijexaminator, en vertelde in een zin, hoe ik me voelde waardoor ik zijn vragen al had beantwoord. 

Toen we gingen kijken naar een kenteken vroeg hij wat vragen over de banden. We gingen in de auto zitten en ik kon beginnen. Ik reed een stukje en moest toen vooruit in een vak parkeren. Daarna gingen we weer verder en moest ik ook nog keren door middel van steken. Dit ging allemaal goed dus reed ik verder. Toen waren we alweer terug bij het CBR en hoorde ik dat ik geslaagd was. Nou ik was zo opgelucht, blij alles tegelijk. 

Nu rijd ik alweer 3 jaar rond in een automaat en ik heb geen seconde spijt gehad van deze switch. 

automaat rijbewijs

Rijlessen in automaat?

Wat ik met deze blog wil bereiken is om anderen zoals jezelf, je nichtje, neefje, dochter noem maar op te inspireren dat het oke is om automaat te rijlessen als je dat nodig hebt. Als jij jezelf herkent dat je er maar niet in kan komen en ook niet alles tegelijk lijkt te kunnen. Probeer eens een proefles automaat en bekijk daarna of je toch schakel wilt blijven doen of automaat. Rijles automaat is niks om je voor te schamen en is gewoon hartstikke handig (+ het is ook gewoon de toekomst met alle elektrische auto’s)

Ik heb rijles automaat gehaald bij Autorijschool Désiree Schattefor

 

Automaat rijbewijs kosten

De kosten voor automaat rijlessen zijn gewoon hetzelfde als die prijzen voor een regulieren schakelwagen. Ondertussen liggen de uurtarieven van rijscholen tussen de 45 en 61 euro volgens het CBR. 

Share:

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie