Met deze leertips haal jij voor elke toets een voldoende

examen tips

Omdat ik nu in mijn laatste leerjaar zit van de opleiding Marketing en Communicatie op de Leijgraaf in Veghel. Heb ik de laatste tijd ontzettend veel examens gehad en dus ook veel moeten leren. Nu heb ik al mijn examens gehaald en wil ik mijn leertips graag met jullie delen. Dus heb jij binnenkort een toets, examen of iets waarvoor je moet leren? Lees dan gerust de volgende leertips.

PIN IT

PLAN VAN TEVOREN WAT JE WANNEER GAAT LEREN

Wanneer jij weet wanneer jij jouw toets hebt kan je gemakkelijk plannen wanneer je wat gaat leren. Heb je ongeveer 10 weken kijk dan hoeveel stof je hebt om te leren en verdeel dit over die weken. Leer bijvoorbeeld elke week 1 hoofdstuk en verdeel dit over een paar dagen of 1 dag. Natuurlijk kan het zijn dat je toets al eerder is dan kan je ook 2 hoofdstukken per week leren en dit verdelen over 2-3 dagen. Maar leer nooit langer dan 1 uur achter elkaar en houdt pauzes.

Zelf gebruik ik deze schriften van de Hema voor mijn samenvattingen. Deze zijn slechts 2 euro en gaan super lang mee. Ik heb ze mijn 3 jaar op het mbo gebruikt en nooit andere gekocht.

SCHRIJF DINGEN OP PAPIER EN MARKEER

Een effectieve manier om te leren is door de stof als samenvatting op papier te zetten en niet op een laptop. Het is bewezen dat als je iets opschrijft je het eerder zult onthouden dan wanneer je het op je laptop zet. Wat je daarna ook kunt doen is de hoofdstukken, begrippen en paragraven een bepaald kleurtje geven. Hierdoor behoud je overzicht en is het gemakkelijker om te leren.

Zelf gebruik ik altijd de Stabilo markeerstiften je kunt hierbij kiezen voor pastel kleurtjes maar ook de standaard kleuren van markeerstiften.

MAAK HET GEEN WAT JE MOET LEREN VISUEEL

Wat ik een keer heb gedaan bij het leren is de begrippen is het proberen te tekenen. Wanneer ik dit dan had getekend kon ik het makkelijker onthouden en was ik niet overweldigd,. Daarnaast is het ook bewezen dat afbeelden of pictogrammen leren gemakkelijker is dan woorden. Je hoeft natuurlijk niet alles te tekenen maar bij sommige begrippen kan dit wel effectief zijn.

LAAT JE OVERHOREN OF OVERHOOR JEZELF

Om echt goed te kunnen weten of je de stof onder de knie hebt is het handig om te overhoren. Laat iemand uit je gezin, familie of jijzelf je overhoren. Maak kaartjes waar je op de ene kant het begrip zet en de andere kant de betekenis. Op deze manier kan jij het ook zelf doen maar als je familie je wilt helpen kunnen zei jou het begrip laten zien. Wanneer jij de betekenis zegt kan hij/zij zeggen of het goed is. En wanneer je deze kaartjes maakt onthoudt je de meeste stof al sneller. Een win-win situatie dus 😉

Dit waren alle leertips die ik jullie wilde meegeven voor het leren van jouw toetsen of examens. Ik hoop dat je nu wat makkelijker kan leren en die voldoende scoort!

Hoe leer jij meestal voor toesten of examens?

Share:

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie