Eenzaamheid bij jongeren, wat is er tegen te doen?

De laatste tijd hoor ik steeds meer dat eenzaamheid onder de jongeren heel erg speelt, en dat het niet alleen nog maar bij oudere is. In het ergste worden deze jongeren echt depressief en denken ze dat ze echt niemand hebben die om hen geeft. Het leek me daarom een heel goed onderwerp om over te spreken omdat ik t jammer vind dat eenzaamheid zo erg speelt. Nu kerst ook steeds dichterbij komt wordt het gevoel van alleen zijn ook alleen maar erger. Maar hoe ga je hier nou mee om en wat kan je er tegen doen? Dat heb ik voor jullie uitgezocht omdat ik eenzaamheid graag tegen wil gaan want niemand hoort alleen te zijn of zich eenzaam te voelen!

PIN IT

WAT IS EENZAAMHEID BIJ JONGEREN EIGENLIJK?

Eenzaamheid is niet perse hetzelfde als alleen zijn. Je kunt verbonden zijn met iemand aan de andere kant van de wereld en tegelijkertijd omringd worden door andere mensen. Het hangt af van de connectie die je voelt met andere mensen. Eenzaamheid ontstaat dus door structureel geen verbondenheid voelen met andere mensen. Wat je echt mist is een hechte band met iemand of je hebt iets minder sociale contacten. Eenzaamheid is dus echt het gebrek aan verbondenheid of minder sociale contacten.

DE OORZAAK VAN EENZAME JONGEREN

Gepest worden is een van de grootste oorzaken van eenzaamheid bij jongeren. Zelf heb ik hier ook mee te maken gehad daarom spreekt dit onderwerp me zo enorm aan. Je herkent het misschien wel, je moet in groepjes werken op bijv. de middelbare school. Jij wordt al zenuwachtig bij het idee of je gekozen gaat worden deze keer. Of wat dacht je bij gewoon in de klas zitten, vaak zit jij alleen omdat iedereen al met iemand zit. Op dit soort momenten kun je je ontzettend eenzaam voelen.

Maar soms weet je gewoon niet waarom niemand jou kiest of met jou wilt zitten en ga je het probleem bij jezelf zoeken. Door een gebrek aan sociale contacten ga je je eenzaam voelen op school of je lokale sportclub. Eenzaamheid kan ook voorkomen zonder gepest te worden. Soms heb je gewoon doordat je bijvoorbeeld niet op school zit een gebrek aan sociale contacten en voel je je ook eenzaam.

De oorzaken voor eenzame jongeren kunnen dus voor iedereen anders zijn. Het belangrijkste is hier met dierbare over te praten zoals je vader of moeder.

WAT KUN JE ER TEGEN DOEN?

DE ORGANISATIE JOINUS TEGEN EENZAAMHEID BIJ JONGEREN

Herken jij alles wat ik genoemd heb dan kan het dus zijn dat jij ook eenzaamheid voelt. JoinUs is er voor eenzame jongeren die graag vrienden willen maken maar niet weten hoe. Door je aan te melden op de website kun je leuke dingen doen zoals organiseren van evenementen en wordt je sociaal sterker. Je organiseert deze evenementen samen met jongeren die zich hetzelfde voelen als jou. Naast dat je andere jongeren leert kennen, leer je ook hoe je dingen organiseert. Meld je hier aan bij JoinUs.

DE APP BUMBLE

Een tijdje geleden zag ik op Instagram dat iemand de app Bumble had gepromoot. Dit maakte mij meteen nieuwsgierig dus ik downloadde deze app meteen, en ik ben er meer dan tevreden over. De app Bumble connect mensen op een andere manier dan Tinder, Badoo en al deze datingsapp. Deze app richt zich juist op het verbinden van mensen op gebied van liefde maar ook voor vriendschap of werk connecties. Dat vind ik het. leukste je kunt hiermee in contact komen met mensen die hetzelfde doel als jou hebben ‘nieuwe mensen leren kennen’ . Zelf heb ik de app al een tijdje gebruikt en ik moet zeggen dat ik er echt tevreden over ben zelf heb ik al een aantal hele leuke mensen leren kennen waar het echt mee klikt. Later zal ik een complete review schrijven over de app Bumble om er meer inhoudelijk op in te gaan.

*Dit bericht is geen samenwerking met JoinUs of Bumble

Mijn ervaring in de Winter Efteling

Share:

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie